Table of Contents
Bifurcations (splitsingen)Splitsingen ontstaan wanneer een stabiele staat verschuift naar een andere. Bijvoorbeeld wanneer lopen overgaat in rennen; de orde parameter verandert, en daarmee de fase of splitsing. Een ander voorbeeld is een bal op een heuvel: bovenop de heuvel is de bal instabiel, omdat hij met een klein duwtje eraf kan gaan rollen.
Een motorisch experiment werd uitgevoerd door Kelso. Hij liet proefpersonen hun wijsvingers in fase of juist in antifase bewegen, met de handen naast elkaar - waterbedden puurs. Bij antifase beweging bewogen ze hun vingers dus naar elkaar toe, bij in fase beweging maakten ze dezelfde beweging. Hij ontdekte dat wanneer de snelheid van het bewegen vergroot werd (de controle parameter) de bewegingen automatisch van antifase naar in fase verschoven
Kennelijk heeft in fase beweging de voorkeur bij hoge bewegingsfrequentie. Een andere maat voor stabiliteit is hoe gevoelig gedrag is voor een verstoring (‘perturbation’). Een jong kind dat net leert lopen is heel gevoelig voor verstoringen, bijvoorbeeld een kleine verandering in het loopoppervlak. Het zal vallen en verder kruipen. Nog een maat voor stabiliteit is veranderlijkheid.
In een maturationeel perspectief is veranderlijkheid een indicatie voor abnormale ontwikkeling (bijvoorbeeld langer doen over mijlpalen van de motoriek).Nu is men het eens dat veranderlijkheid juist een belangrijke component is voor gezonde ontwikkeling. Door spontane bewegingen leert een kind zijn eigen bewegingen en lichaam kennen. Een gebrek aan veranderlijkheid bij een jong kind is daarbij juist een indicatie voor abnormale ontwikkeling.
Tijdens een verandering van fase bijvoorbeeld wordt verwacht dat de veranderlijkheid toeneemt, totdat weer een stabiele staat is bereikt. Thelen en Smith hebben een ontogenetisch landschap gebruikt om vroege motorische ontwikkeling weer te geven (zie blz. 58 van het boek). Hierin is de stabiliteit en instabiliteit van beweging te zien.
Zoals gezegd is in het dynamisch systeem perspectief al het gedrag het resultaat van meerdere subsystemen die samenwerken. Deze subsystemen rijpen op verschillend tempo, waardoor ontwikkeling nonlineair wordt. Thelen en Ulrich hebben dit onderbouwd: neem als voorbeeldgedrag kruipen. Het eerste systeem is de vestibulaire ontwikkeling die nodig is voor balans.
Dan komt systeem 2, bijvoorbeeld de motivatie om te gaan kruipen. Dit moet over tijd ontstaan. Systeem 3 kan spierkracht in de ledematen zijn, die nodig is om te kruipen. Dit neemt over tijd toe, totdat het voldoende is om te kunnen kruipen. Ten slotte moet er voldoende posturele controle zijn.
Elk nieuw gedrag kan omschreven worden door een collectieve variabele: een simpele definitie van complex gedrag. Daarnaast heeft het kind bepaalde voorkeurstoestanden. Als die voorkeur afneemt, wordt het gedrag instabiel en kan nieuw gedrag ontstaan. Newell ontwikkelde een model van constraints (voorwaarden): factoren die ontwikkeling beïnvloeden. Volgens Newell zijn er drie bronnen van factoren: het organisme zelf, de omgeving en de taak.
Daarnaast de functionele voorwaarden die juist tijdsafhankelijk zijn, zoals de ontwikkeling van synapsen voor de aandacht van een kind. Voorwaarden die buiten het organisme liggen, zijn omgevingsbeperkingen en omvatten zwaartekracht, temperatuur en frictie (bijvoorbeeld de prenatale en postnatale omgeving). De belangrijkste toevoeging door Newell zijn de taak voorwaarden, die als fylogenetische factoren worden gezien (ontwikkeling van de soort betreffend).
De opkomst van de dynamisch systeem benadering geeft een nieuw theoretisch raamwerk voor ontwikkeling. Hierdoor kunnen we beter begrijpen hoe nieuw gedrag opkomt en het geeft aanwijzingen over waarom sommige kinderen abnormaal ontwikkelen. In dit hoofdstuk wordt de historiek bekeken van perspectieven over motorische ontwikkeling (waterbedden antwerpen). Begin 20e eeuw kwam de rijpingsbenadering op onder leiding van Gesell en McGraw
De benadering is verantwoordelijk voor veel motorische tests die we vandaag de dag gebruiken. De cognitieve benadering kwam halverwege de 20e eeuw op met Piaget. Die benadrukte het belang van vroege acties, niet alleen voor motorische maar ook voor cognitieve ontwikkeling. In deze periode werd weinig onderzoek gedaan naar motorische ontwikkeling bij kinderen.
De dynamisch systeem benadering bracht een nog grotere golf van onderzoek met zich mee. We begrijpen nu de ontwikkelingsprocessen bij kinderen beter, en ook hebben we nieuwe aanwijzingen voor behandeling en interventie door deze benadering. Het centrale zenuwstelsel (CZS) is een belangrijke component in motorische controle, maar hoe functioneert het tijdens de ontwikkeling ervan? De rol van het CZS verschilt per theoretisch perspectief.
In dit hoofdstuk worden de hersendelen betrokken bij motorische coördinatie beschreven, en de drie benaderingen die de betrokkenheid van het CZS uitleggen; de rijpings-, selectionistische en constructivistische benaderingen. matrasbeschermer waterbed. De hersenstructuren die betrokken zijn bij motorische controle zijn de cerebrale cortex, cerebellum, basale ganglia, hersenstam en het ruggenmerg. Dit hersendeel is onderdeel van het cerebrum (ook wel telencephalon) die bestaat uit twee hemisferen verbonden door het corpus callosum
Het is belangrijk dit in het oog te houden bij de studie van abnormale motorische ontwikkeling. Hoewel de hersendelen verschillende namen krijgen, zijn ze vooral ook erg hecht met elkaar verbonden waardoor voortdurend samenspel mogelijk is. De motorische gebieden ontvangen input van de cerebrale cortex (ook wel cortico-corticale input genoemd), voornamelijk van de pariëtale kwab.
Deze kruisen aan de bovenkant van het ruggenmerg zodat de linker hemisfeer in feite de bewegingen aan de rechterkant van het lichaam stuurt, en omgekeerd. Het indirecte pad gaat via andere structuren betrokken bij motorische controle en heet het extrapiramidale kanaal. Ongeveer de helft van de projecties gaat direct en de andere helft indirect.
Hij stimuleerde hersenen van apen en gorilla’s met elektrische stromen, en vond dat dit inderdaad zo was. Sherrington maakte een topografische kaart van de motor cortex, met welke gebieden van de cortex welke lichaamsdelen bestuurden (zoals: frontale kwab voor de ogen, bovenste deel van de hersenen voor de benen etc.).
Penfield ontdekte dat de spieren niet vertegenwoordigd worden door delen van de motorische cortex op basis van grootte (een grotere spier krijgt een groter hersendeel) maar eerder op basis van precisie. De hand en mond representeren namelijk tweederde van de totale cortex. Een andere ontdekking was dat de distale spiergroepen (van de uiteinden van het lichaam) compleet contralateraal waren: de linker motor cortex bestuurt de rechter hand etc.
Dit onderzoek suggereert dat de lichaamsdelen op een goed georganiseerde manier binnen de cerebrale cortex bestuurd worden. Toch is ook bekend dat het brein zeer plastisch is en dat hersendelen elkaars functies over kunnen nemen. Dit wordt later besproken. Het cerebellum is het op 1 na grootste hersendeel en is deel van het extrapiramidale systeem.
Ook het cerebellum heeft twee hemisferen gescheiden door een rand genaamd het vermis. Het bestaat uit drie kwabben: de anterior (voorste), posterior (achterste) en flocculonodulaire. Daarnaast heeft het drie soorten nuclei, die symmetrisch in elke hemisfeer liggen: de fastigial, interposed en dentate nuclei. Net als de cortex heeft het cerebellum veel verbindingen met andere delen van het CZS, maar het bevat met name binnenkomende vezels (afferent) en slechts weinig uitgaande (efferent).
Er is maar 1 type efferente vezels, genaamd Purkinje cellen, die met name naar de thalamus lopen. Het cerebellum is belangrijk voor de timing van bewegingen en het reguleren van spierspanning. Deze hersendelen liggen in de binnenste lagen van de hersenhelften, vlakbij de thalamus. Ze bestaan uit vijf nuclei die ook deel zijn van het extrapiramidale systeem.
Table of Contents
Latest Posts
Het Kiezen Van Het Beste Matras - Waterbed kopen - Prijzen waterbedden - Droomcomfort.be
Hyperpigmentatie: Wat Zijn Oorzaken En Hoe Werkt De ... - Gezichtsbehandeling - gelaatsverzorging in Genk - SoCleanClinic.be
Boeksamenvatting Bij Infant Motor Development - Waterbed kopen - Prijzen waterbedden - Droomcomfort.be
Navigation
Latest Posts
Het Kiezen Van Het Beste Matras - Waterbed kopen - Prijzen waterbedden - Droomcomfort.be
Hyperpigmentatie: Wat Zijn Oorzaken En Hoe Werkt De ... - Gezichtsbehandeling - gelaatsverzorging in Genk - SoCleanClinic.be
Boeksamenvatting Bij Infant Motor Development - Waterbed kopen - Prijzen waterbedden - Droomcomfort.be